כולנו מכירים את התחושה המבאסת הזאת, כשאנחנו באים לקחת אוכל מהמקרר, ואז מגלים עליו כל מיני גידולים ומשליכים אותו מיד לאשפה. לפי ההערכות, בכל חודש משפחה ממוצעת רוכשת מזון בסכום של 3,200 שקלים שנזרקים לפח. לא רק שמדובר בבזבוז כסף נורא, אלא שהוא גם לא מכבד את המקורות למאכלים שלנו – בעלי החיים שיצרו אותם, החקלאים שעבדו קשה כדי לטפל בשדותיהם, האנשים הרבים שעסקו בבישול ובהפקת המזון ועוד. אז למה זה קורה? ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לדאוג שהאוכל שלנו יישמר יותר זמן ובאמת נשתמש בו?
לפני המהפכה התעשייתית, בני אדם היו צדים ומלקטים מזון, והיו משתמשים בשיטות מסורתיות לשימור מזון, אך בעקבות הופעת הסופרמרקטים, שמציעים זמינות ושפע של המזון, לא היה עוד צורך בשימור מזון. יחד עם זאת, הסופרמרקטים גם הובילו לתרבות בה אנשים קונים הרבה ומהר, ולבסוף זורקים את האוכל שקנו, כיוון שהוא מתקלקל עוד לפני שהם מספיקים להשתמש בו.
בשנים האחרונות, ההכרה בכמות המזון שנזרקת ובכסף שמתבזבז, יחד עם המודעות לאיכות הסביבה ועליית התפישה הפוסט-מודרניסטית, נושא שימור המזון חזר לשיח, וכיום ישנן שיטות תעשייתיות חדשניות לשימור מזון, לצד שיטות ביתיות המתבססות על השיטות המסורתיות.
עשינו לכם סדר וכתבנו את המדריך המלא למשתמש/ת לשימור מזון בבית, הכולל כמה טיפים פשוטים לביצוע, שיאריכו את חיי האוכל שלכם ויבטיחו שתחסכו כסף רב, ולא פחות חשוב מכך, יבטיחו את השמירה על כדור הארץ, שעתידו בידיים שלנו.
ירקות ופירות
- באופן כללי, הקפידו להוציא פירות וירקות משקיות הניילון לפני שתכניסו אותם למגירה במקרר.
- תפוחי-אדמה ובצלים מייצרים גזים שמרעילים אחד את השני, ולכן מומלץ לאחסן אותם במרחק זה מזה.
- עטפו את החסה בנייר סופג ושימו אותה בחזרה בתוך השקית.
- חתכו גזר וסלרי לחתיכות בינוניות, ודאו שהחתיכות יבשות ושימו אותן בצנצנת זכוכית.
- מלפפונים רגישים לקור ולכן כדאי לאחסן אותם מחוץ למקרר ולעטוף אותם במגבת.
- אחסנו פטריות בתוך שקית קרטון שלא מאפשרת כל כניסת אוויר.
- אחסנו עגבניות (וגם גבינת קוטג'!) עם הפנים מטה.
- הוציאו את התפוחים מהשקית, ואחסנו אותם בנייר בתוך ארון קריר ויבש (לא במקרר).
- חתכו את התפוחים לחתיכות, שימו אותן במי מלח לשעה, שטפו במים כדי להוציא את המליחוּת ואז החזירו את כל החתיכות לכדי יצירת תפוח שלם וסגרו בגומייה.
- עטפו את נקודת החיבור של צרור הבננות בנייר נצמד.
- שימו במקרר פטל בשכבות נפרדות כדי שהמיץ לא ייזל כולו לתחתית.
מזונות נוספים
- חומרים יבשים כמו גרנולה וקורנפלקס מומלץ להעביר לצנצנות זכוכית ולשמור אותם בארון הכי יבש במטבח (בדרך-כלל מדובר בזה שנמצא הכי רחוק גם מהתנור וגם מהכיור).
- הוסיפו קליפת תפוז לתוך השקית של הסוכר החום, כיוון שהיא תשמור על לחות. (מומלץ להחליף את קליפת התפוז מדי שבוע).
- שימו את הביצים עם החלק הצר כלפי מטה, כדי שהחלמון לא ילחץ על כיס האוויר.
- שמרו את הביצים במדף הפנימי ולא בדלת המקרר, כיוון שהטמפרטורה משתנה בכל פעם שהדלת נפתחת. (במצב זה הן יכולות להישמר עד 3 שבועות).
- במקרה שהלחם מתחיל להתקלקל, אפשר לחתוך אותו לחתיכות קטנות ולשים אותן בתנור עם שמן זית, מלח ואבקת ליצירת קרוטונים.
הקפאה – באופן כללי אם קניתם מזון כלשהו ונראה לכם שלא תשתמשו בו בימים הקרובים, כדאי להקפיא אותו, רק חשוב להקפיד לכתוב עליו את התאריך ולהשתמש בו בתוך טווח הזמן המתאים לו.
כמה טיפים לפני הקפאה לגבי סוגים שונים של מזון:
- הוציאו את הבננות מהקליפה ועטפו אותן בנפרד בפלסטיק או בנייר אלומיניום.
- הכניסו את החמוציות לשקית ניילון עם חורים כשהן לא שטופות.
- רסקו את האבוקדו והוסיפו לו לימון ואז הקפיאו את כל העיסה.
- חתכו את הבצל הירוק לחתיכות קטנות ושימו אותן בצנצנת זכוכית.
- עטפו את הברוקולי (ללא השורש) בנייר כסף.
- שימו את התבלינים בתוך קוביית קרח יחד עם שמן זית.
כמה זמן אפשר להקפיא מזון?
- כריכים – חודשיים.
- מרקים ורטבים – 3 חודשים.
- דגים – 3 חודשים.
- בשר – 3-4 חודשים.
- גלידה וחמאה – 4 חודשים
- עוגות, לחם ותבשילים מוכנים – 4-6 חודשים.
- ירקות ופירות – עד חצי שנה.
כפי שראיתם, ניתן לעשות מספר פעולות פשוטות בכדי שהאוכל שקנינו לא ימצא את עצמו בפח מוקדם מדי ושבאמת נהנה ממנו. נכון שלפעמים יותר קל ונוח פשוט לרדת למכולת השכונתית ולקנות מחדש את מה שהתקלקל, אבל שימור מזון יאפשר לנו לחסוך כסף, לשמור על איכות הסביבה, ליהנות ממזון טעים ואיכותי ולאכול בריא יותר. המאמץ הלא רב, לעומת כל היתרונות, נראה לנו שווה בהחלט!