כל שבוע חוזר אותו טקס קבוע ומתסכל – פותחים את המקרר ומתחילים לעשות סדר. החסות כבר הספיקו להשחיר, המלפפונים והעגבניות רכים ומתחילים להצמיח עליהם גידולים שונים, הלחם מלא עובש ויש עוד כמה דברים שאולי פעם היו ראויים לאכילה, אבל עכשיו קשה להיזכר איזה פרי או ירק הם היו מרוב שהם נראים רע.
מוצרי המזון הללו מגיעים לרוב לפח ובמקרים הפחות שגרתיים, כשמדובר במקומות עם מודעות גבוהה לאיכות הסביבה, הם מגיעים לקומפוסט (תהליך שבו שאריות מזון מתפרקות והופכות לאדמה בריאה ועשירה) מוצרים הנזרקים לפח מוחלפים בהמון מצרכים חדשים שהגיעו מהסופר או מהשוק. חלקם יתקלקל במהלך הימים ובשבוע הבא הם ייזרקו בלי שנעשה בהם שימוש כלל.
אם הריטואל הזה נשמע לכם מיותר, דעו שאתם לא לבד. דוח של "לקט ישראל" מגלה כי מדי שנה נזרק בישראל מזון בר הצלה בשווי של שבעה מיליארד שקלים. משפחה ממוצעת בישראל משליכה לפח מזון בשווי של לא פחות מ-3,200 שקלים בכל שנה. אם המספר הזה לא מדהים אותכם, קחו 3,200 שקלים וזרקו אותם עכשיו לפח. אתם לא הולכים לעשות את זה נכון?
לא רק נזק לכיס אלא גם לסביבה
בכל שלב בשרשרת הייצור יש אובדן מזון יקר. הנתונים מדברים על 2.4 מיליון טון של מזון שמושלך מדי שנה. מדובר על כשליש מהיקף ייצור המזון המקומי בישראל – קרוב לעשרים מיליארד שקל בשנה שמושלכים לפח. חשוב לזכור שהמספרים האלה יוצאים מתקציב המדינה, כלומר כספי המיסים של כולנו.
אם אתם חושבים שמדובר רק בהרגלים בזבזניים שהורגלנו אליהם פה בישראל, אז לצערנו אנחנו לא לבד בזה. על פי האו"ם, ברחבי העולם מושלכים מדי שנה כ-1.3 מיליארד טון של מזון. מדובר בכשליש מתוצרת המזון העולמית. רוב המזון המושלך, אגב, הוא פירות וירקות. למעשה, הצרכנים במדינות העשירות משליכים מזון בכמות שיכולה להאכיל את כל בני האדם באזור אפריקה שדרומית לסהרה.
אובדן וייצור מזון משפיעים אף הם אל פליטה של גזי חממה. כאמור, פליטה מוגברת של גזי חממה גורמת לנזקים סביבתיים גדולים בהם הפשרת הקרחונים בקטבים, שינוי אקלים קיצוניים, התפשטות מינים פולשים המתואמים לאקלים החדש והדברת תהליכי מדבור. באו"ם מבינים את גודל הבעיה ולכן חישבו את כמות גזי החממה שנפלטים בעקבות אובדן המזון. התופעה העולמית הזאת נמצאת בסולם פליטת גזי אחרי ארצות הברית וסין – הכלכלות הגדולות בעולם. כדאי לציין, במהלך הייצור של המזון המבוזבז ברחבי העולם נפלטים בכל שנה כ-3.3 מיליארד טון של פחמן דו-חמצני, שהוא אחד מגזי החממה הבולטים.
אז איך כל אחד מאיתנו יכול לצמצם את אובדן המזון בבית? קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם לחסוך גם כסף וגם זיהום:
קנו חכם
ידוע שאנחנו אוכלים עם העיניים, אז כדאי לדעת שאנחנו גם קונים עם העיניים. קחו דף ועט (או פתחו טבלת אקסל ☺ ), ועשו רשימה של כמה אוכל קניתם, וכמה ממנו אתם זורקים. ככל שתעשו זאת יותר פעמים – כך תדעו יותר טוב כמה בעצם אתם אוכלים, וכמה צריך לקנות.
אחסון נכון חוסך המון
בעיקרון, את רוב הפירות והירקות כדאי לשמור במקרר, בטח בקיץ החם. לכלל הזה יש כמה יוצאים מן הכלל, ובהם עגבניות שאינן בשלות (שעדיף שיהיו בחוץ עד שיבשילו). תפוח אדמה, בטטות, בצל יבש ושום עדיף להשאיר מחוץ למקרר במקום יבש וחשוך. לא יודעים איך לאחסן את הפירות והירקות? שאלו את הירקן.
אל תהיו חמוצים – עשו חמוצים
מאז שחר ההיסטוריה פיתח האדם שיטות לשימור מזון. כבישה, ייבוש, הקפאה הם רק חלק מהשיטות בהן ניתן להאריך את חייהם של פירות וירקות. כאן תמצאו טיפים כיצד לעשות זאת (קישור למאמר על שימור מזון)
אל תסתכלו על הקנקן (או המלפפון) אלא על מה שבתוכו
גם אתם הופכים את כל ערימת הירקות עד שאתם מוצאים את היפה ביותר? אופסי, תרמתם לאובדן מזון. לפירות וירקות שנראים קצת עקומים יכול להיות טעם נפלא – תנו להם הזדמנות והפכו אותם לתבשילים נפלאים.
שמרו על המקרר שלכם מסודר
שמירה על הסדר תוכל לסייע לכם לזכור ולהבין מה בעצם יש לכם, וכך לא תקנו מוצרי מזון חדשים רק כדי לגלות שעוד נשארו לכם מהפעם הקודמת. קניה מצומצמת (בהמשך לסעיף הראשון) תעזור לכם לשמור על המקרר מסודר ונקי, אבל גם לאופן הפריקה של האוכל במקרר, כדאי לשים לב.
אל תשליכו לפח – בשביל זה יש קומפוסטר
את שאריות הירקות והפירות שימו בקומפוסטר הביתי שלכם. למי שאינו יודע, קומפוסט הוא דשן אורגני שהתפרק ואפשר להחזירו לקרקע. משפחה אשר עושה קומפוסט ביתי חוסכת מעל לטון פסולת בשנה. אם אין לכם אחד, בדקו אם לשכנים יש. אם כן, הם בוודאי ישמחו לקבל את המזון המקולקל שלכם, וכן בדקו האם הרשות המקומית הציבה קומפוסטר בגינה הקרובה לביתכם. שאריות המזון אינם פסולת אלא הם משאב שיכול להפוך למצע שתילה מצוין!
הביאו אוכל מהבית לעבודה
נכון, זה כיף לצאת למסעדה בצהריים עם החבר'ה מהמשרד. רק אל תשכחו שבזמן שאתם אוכלים בחוץ, יש לכם מלא אוכל במקרר שבינתיים הולך ונרקב. חבל על הכסף, ועל הבזבוז
קנו תוצרת מקומית בחנות הקרובה
אנחנו יודעים, הרבה יותר מפתה לקפוץ עם המכונית לסופר הענק ולקנות מלא ובזול, אבלאל תשכחו שהשיטה הזאת גורמת לכם לזרוק 3,200 ש"ח לפח. עדיף ללכת למכולת הקרובה קצת יותר פעמים ולקנות פחות מוצרים בכל פעם. סיכוי סביר שלמרות הפרש המחירים עדיין תצאו בסופו של דבר ברווח.
גדלו בעצמכם
נכון, אולי אין לכם זמן להיות חקלאים במשרה מלאה, אבל אדנית עם תבלינים יכולה לשדרג לכם את האוכל, את השתיה ואת הנוף.